Dabarprisijungę:
180 252
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Nauji metai – naujas gyvenimas?

 

Naujieji metai – ideali proga pradėti naują gyvenimą. Net pats kalendorius ragina mus pasikeisti, tapti šaunesniems ir pasiryžti gyventi geriau.

Pernai britų sociologai, prieš Naujuosius surengę apklausą, išsiaiškino, kad 15 milijonų Didžiosios Britanijos gyventojų planuoja nuo Naujų metų pradėti naują gyvenimą: tapti geresni, suliesėti, imti sportuoti, atsikratyti žalingų įpročių. Pakartotinė apklausa vasario mėnesį parodė, kad 8 milijonai nesugebėjo to padaryti ir sugrįžo prie ankstesnio gyvenimo.

Kaip bus 2013 metais? Galima nujausti, kiek mažai iš tų gerų ketinimų, kuriuos šventinę naktį sau pasižada tiek daug žmonių, išsilaikys iki metų pabaigos. Kodėl daugumai mūsų nepavyksta pakeisti savo gyvenimo?

Pirma kliūtis: norime visko ir iš karto

Naujametiniai planai pasižymi revoliucingumu: pasiryžtame neatpažįstamai pakeisti save, jei liesėti – tai iki kaulų, jei uždirbti – tai milijonus, jei susilaukti vaikų – tai iškart trynukus. Svajoti nėra kenksminga, blogiau visai nesvajoti.

Kai pakankamai pasimėgausite savo svajone, atsisėskite prie stalo, pasiimkite popieriaus lapą ir užfiksuokite ją, kaip planą, su visais tarpiniais jos realizavimo etapais. Tada įvertinkite konkrečius veiksmus, apsvarstykite, kiek laiko, pinigų, jėgų, kitų žmonių pagalbos ir sėkmės elemento prireiks šiai svajonei įgyvendinti.

Antra kliūtis: neužbaigti darbai

Naujieji metai – ritualinė šventė, simbolizuojanti senojo laikotarpio baigtį ir naujojo gimimą. Kad pradėtumėte naują gyvenimą, reikia užbaigti senus, tiksliau, užbaigti visus procesus, kurie trukdo naujo gyvenimo pradžiai.

Kartais tie procesai būna ne tiek fiziniai, kiek moraliniai, nes ne visada gerai suprantame, kodėl kažko siekiame ir kaip atkakliai ketiname siekti. Kad susigaudytume savo tiksluose, psichologai pataria mums atsakyti į keturis klausimus:

1. Kas įvyks, kai tikslas bus įgyvendintas?

2. Kas neįvyks, jei tikslas nebus įgyvendintas?

3. Kas įvyks, kai mano tikslas nebus įgyvendintas?

4. Kas neįvyks, jei mano tikslas nebus įgyvendintas?

Ir pagaliau, kad galutinai užbaigtumėte senus metus, surašykite ataskaitą, ką jums pavyko įgyvendinti per praėjusius metus, ką prisiminsite, kokios patirties įgijote, kokiems įvykiams ir kokiems žmonėms esate dėkingi.

Trečia kliūtis: nėra aplinkinių palaikymo

Šventinė nuotaika, poilsio atmosfera sukelia tokią būseną, kai parodyti valią sunku. Ne visi sugeba tapti kitais nuo sausio 1 dienos. Nesmerkite savęs už tai, geriau ieškokite, kas galėtų jus palaikyti ir suprasti, pavyzdžiui, kas neimtų primygtinai raginti suvalgyti daugybę kaloringų patiekalų, kai jūs laikotės dietos.

Pasižadėdami sau pradėti naują gyvenimą nuo sausio 1 dienos, pasiduodame ritmui, pagal kurį gyvena visa žmonija.

Jei prieš šventes visi laksto po parduotuves, perka dovanas artimiesiems ir produktus naujametiniam stalui, bėgiojame ir mes. Visi triūsia virtuvėje, kurdami kulinarinius šedevrus, tai ir mes turime taip elgtis. Visi užsirašo į kirpyklas ir grožio salonus, kad sublizgėtų Naujųjų metų naktį, tai ir mes pasiduodame bandos jausmui.

Kuo labiau artėja šventės, tuo stipriau didėja isteriškumas dėl pasiruošimo joms. Jis stiprinamas ir iš išorės: naujametiniais filmais, kuriuos tuo metu ima rodyti per televiziją ir, žinoma, prekių reklama su išmoningai panaudojama naujametinė simbolika.

Metų pabaiga visada būna susijusi su per visus metus susikaupusiu nuovargiu, kurio pasekmė – nepasitenkinimas savimi ir savo gyvenimu. Tokioje fizinėje ir psichologinėje būsenoje nevalingai susimąstome apie tai, kas iš to, ką išgyvenome, mums nepatinka, ir natūralu, kad norime to atsikratyti, pakeisdami kažkuo nauju, tikėdamiesi, kad gyvenimas pasitaisys. Ir laikas tam tinkamas: sausio 1 dieną prasideda nauji metai, tad kodėl mums nepradėjus naujo gyvenimo? Nuovargio ir euforijos dėl būsimo poilsio veikiamiems mums atrodo, kad padaryti tai bus nesunku.

Ar įmanoma pradėti naują gyvenimą nuo sausio 1 dienos? Ypač jei puoselėjame dideles viltis dėl dietos ar užsiėmimų sportu? Juokinga siekti tobulos figūros, kai šaldytuvas lūžta nuo gėrybių. Susirūpinti karjera šiuo metu problemiška, nes dar nesibaigė kalėdinis šventinis laikotarpis, ir daugumą kitų planų dėl šių priežasčių tenka koreguoti.

Išvada: pradėti naują gyvenimą reikia ne nuo sausio 1 dienos (ar bet kurio kito mėnesio 1 dienos, pirmadienio), o tada, kai pajausite, kad esate pasirengę permainoms ir morališkai, ir fiziškai. Tada viskas pasiseks – jei žmogus nori pasikeisti, niekas jo nesustabdys.

 

 

Paskelbta: 2014.01.02