Dabarprisijungę:
196 258
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Ar šiuolaikinei moteriai naudinga ištekėti?

Santuokų skaičius kiekvienais metais vis mažėja, o moterys išteka sulaukusios vis vyresnio amžiaus. Gal šiuolaikinei ambicingai ir karjeros pasiekusiai moteriai tekėti nenaudinga?

Jaunos moterys nebeskuba ištekėti, priešingai, jos stengiasi kuo ilgiau būti vienišos ir nepriklausomos, kad galėtų pasiekti karjeros, susikurti finansinį pagrindą, spėtų palepinti save ir pabūti su draugais. Šiuolaikinės moterys kur kas atidžiau renkasi sutuoktinį ir kelia jam didelius reikalavimus. Anksčiau pagrindinė besiruošiančios tekėti moters dilema buvo: „Ar teku už tinkamo žmogaus?“, o šiuolaikinė moteris savęs klausia: „Kaip santuoka paveiks mano karjerą ir asmeninį gyvenimą?“

Santuoka nebėra meilės įrodymas, tai - partnerystės įrodymas ir moterys tai gerai supranta. Norėdamos susilaukti vaikų jos ieško tinkamo partnerio, kuris padėtų auginti atžalas ir rūpintis namais. Toks požiūrio pasikeitimas sumažino gimstamumų skaičių ir vis dažniau vaikus augina vienišos motinos.

Sociologai pastebi, kad šiuolaikinės moterys ieško tik panašiai arba daugiau uždirbančio partnerio. JAV atlikta apklausa, kurioje dalyvavo aukštas pareigas užimančios moterys, parodė, kad 75 proc. moterų jokiu būdu netekėtų už partnerio, kuris uždirba mažiau nei jos. 35 proc. moterų teigė netekėsiančios už vyro, kuris nėra daug pasiekęs darbo srityje. Prabylama, kad moterys kur kas reiklesnės vyrams, nei vyrai moterims prieš kelis dešimtmečius, kai dar stiprioji lytis rinkdavosi partnerę, o ne atvirkščiai.

Mokslininkai pabandė atsakyti į klausimą, ar šiuolaikinei moteriai naudinga tekėti? Pasirodo, tikrai naudinga. Susituokę žmonės gyvena ilgiau, o uždirba daugiau, be to jie laimingesni ir rečiau kenčia nuo psichologinių ligų. Tiesa, materialinė nauda - minimali. Karjeros pasiekusios ir ištekėjusios moterys uždirba daugiau tik 4 proc. už netekėjusias koleges.

Parengė Karolina Medonė

alfa.lt

Paskelbta: 2012.04.24