Dabarprisijungę:
158 198
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Jauni ir įsimylėję: dalijasi viskuo (ir slaptažodžiais)

Jaunos poros, savo jausmus pasiryžusios įrodyti įvairiais būdais, šiais laikais tikrą paauglių meilę įrodo elektroninio pašto ir socialinių tinklų slaptažodžių atskleidimas

Vaikinai ir merginos ne tik vienas kitam pasako visus slaptažodžius, bet kartais susikuria identiškus, taip rodydami savo ryšio stiprumą. Specialistai perspėja, kad toks būdas įrodyti savo jausmų stiprumą yra pavojingas, nes pasinaudojus tokia informacija piktybiškiems tikslams galima padaryti didelę žalą.

Tiffany Carandang, 17-metė iš San Francisko, sako, kad ji atskleidė savo vaikinui visus savo slaptažodžius, nes tai tikras „pasitikėjimo ženklas“. Prieš kelis mėnesius savo vaikinui ji pasakė, kokie jos elektroninio pašto ir „Facebook“ slaptažodžiai. „Nebuvo nieko, ką norėčiau nuo jo slėpti ir jis nenorėjo nieko slėpti nuo manęs“,sako Tiffany ir priduria, kad visi jų draugai pavydėjo jiems tokio atvirumo. Paklausta, ar toks poelgis nėra pavojingas mergina sako: „Esu tikra, kad jis nepakenks man ar mano reputacijai“.

Specialistai sako, kad slaptažodžių atskleidimas mylimam žmogui atrodo apgaulingai nepavojingas, nes paaugliai mano, kad kilus nesutarimams ar pasikeitus jausmams, jie iš karto slaptažodžius galės pakeisti tai trunka vos minutę. Tačiau įvairūs pavyzdžiai rodo, kad slaptažodžiai keičiami kai žala jau padaroma. Viso pasaulio žiniasklaida nušviečia įvairius įvykius, kai pasinaudojus partnerių elektroniniais paštais ar socialiniais tinklais atskleidžiamos asmeninės paslaptys, tyčiojamasi ir pan.

Rosalind Wiseman, rašanti knygas apie šiuolaikinių technologijų įtaką paauglių elgesiui, sako pastebinti, kad slaptažodžių atskleidimo klausimas tapo tokiu svarbiu, jog jaunuoliai pataria panašų spaudimą, kaip ir dėl sekso. Paaugliai mano, kad dalintis slaptažodžiais neleidžiama, todėl jiems tai dar vienas būdas maištauti ir elgtis savaip. „Jauni įsimylėjėliai yra maksimalistai - jie nori dalintis viskuo“, sako R. Wiseman.

2011 m. buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad 30 procentų nepilnamečių yra atskleidę savo slaptažodžius vaikinui, merginai, geriausiam draugui ar draugei. Tyrime dalyvavo 770 paauglių nuo 12 iki 17 metų. Pastebėta, kad dvigubai daugiau merginų atskleidė savo slaptažodžius, nei vaikinų. Naujųjų technologijų interneto svetainės „Gizmodo“ žurnalistas Samas Biddle'as neseniai publikavo patarimus, ką daryti, jei savo slaptažodžiais dalinamės su mylimaisiais ar draugais. „Pažįstų daugybę tokių porų ir nėra nė vienos, kuri tokio sprendimo nesigailėjo“, rašo S. Biddle'as.

alfa.lt

Paskelbta: 2012.02.03