Dabarprisijungę:
176 218
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Naujos santykių taisyklės technologijų amžiuje

 

Nėra tokio pasiteisinimo, kuris galėtų pateisinti abejingumą, kai technologijos griauna santykius su svarbiausiu mums žmogumi. Kaip ir viskas technologijos teikia naudą, kol nėra peržengiama plonytė riba ir tai, kas gerino mūsų gyvenimo kokybę, pradeda jai kenkti.

Technologijos padeda šiuolaikinėms poroms ne tik rasti vienai kitą, palaikyti santykius per didelį atstumą, bet ir išsiskirti. „Technologijos išskiria net pačias tvirčiausias poras, - sako Davidas Sbarras, psichologijos profesorius iš Arizonos universiteto. – Šiandien žmonės yra lengviau pasiekiami ir jiems pasiekiama kur kas daugiau bendravimo, informacijos bei pramogų galimybių, bet laiko daugiau neatsirado. Santykiams su antrąja puse reikia skirti daug laiko ir dėmesio, nes tai vienintelis dalykas, kuris stiprina santykius“, - teigia psichologijos profesorius.

Santykių terapeutė Rachel Sussman, knygos „The Breakup Bible“ autorė, sako, kad iš savo klientų dažnai girdi skundą, jog kompiuteris ir išmanusis telefonas sukuria namie konkurenciją tarp žmogaus ir technologijų. „Žmonės dažnai jaučia, kad privalo varžyti su „Twitter“ ar „Facebook“, jog gautų partnerio dėmesio. Tai ne tik neigiamai veikia santykius, bet ir mažina žmonių pasitikėjimą savimi. Žmogus ne tik negali varžytis su šiuolaikinėmis technologijos, bet ir neturėtų būti verčiamas to daryti“, - sako R. Sussman. Neseniai „Telenav“ vykdyta apklausa parodė, kad daugiau nei 33 proc. atsisakytų sekso mėnesiui nei išmaniojo telefono savaitei. 28 proc. teigė, kad geriau praleistų savaitę be savo antrosios pusės, nei savaitę negalėtų naudotis „iPhone“.

Gerai, kad niekas neverčia mūsų rinktis tarp mylimo žmogaus ir išmaniojo telefono, bet nedidelius pasirinkimus mes darome kiekvieną dieną to net nepastebėdami. R. Sussman pabrėžia, kad neturėtume atsisakyti technologijų, bet turėtume kreipti išskirtinį dėmesį laikui, kurį praleidžiame su antrąja puse. Taip pat šiuolaikinės technologijos gali net padėti palaikyti artimesnius santykius ir atrasti daugiau laiko vienas kitam. Pavyzdžiui, santykių eksperto Tony Scotto Grosso „Invisible“ knygoje aprašomas tyrimas, kuris parodė, kad vyrai nemėgsta pasakoti apie savo jausmus, bet mielai apie juos rašo elektroniniuose laiškuose ar trumposiose žinutėse. Jis pataria poroms naudotis tais pačiais socialiniais tinklais, programomis ir išmaniosiomis programėlėmis, per kurias partneriai galėtų bendrauti ir palaikyti ryšį net tada, kai nėra kartu.

Svarbiausios santykių taisyklės technologijų amžiuje:

· Nuspręskite, kada namuose nesinaudosite elektroniniais įrenginiais, taip pat paskelbkite miegamąjį erdve „be technologijų“.

· Kai partneris su jumis kalba, niekada neatsakinėkite jam tuo metų naudodamiesi kompiuteriu, išmaniuoju telefonu ar žiūrėdami televizorių. Skirkite visą savo dėmesį tik antrajai pusei. Neverskite partnerio konkuruoti su technologijomis.

· Jei skambutis, žinutė ar elektroninis laiškas nėra skubus, neatsakinėkite ir teikite pirmenybę asmeniniam gyvenimui.

· Jei turite galimybių, niekada nesipykite ir nesiginčykite trumposiomis žinutėmis, elektroniniais pokalbiais, laiškais. Virtualus bendravimas neleidžia atskleisti emocijų ir skatina nesusikalbėjimą.



 

Paskelbta: 2013.09.23