Dabarprisijungę:
204 286
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Pagrindinės vyrų pavydo priežastys – stresas ir nepasitikėjimas savimi

Pavydas dažnai tampa skandalų ir šeimyninių barnių priežastimi. Manoma, kad toks charakterio bruožas labiau būdingas vyrams, nors gal jie tik nesugeba taip sumaniai kaip moterys nuslėpti savo emocijų. Kartais smulkios sunerimusio partnerio užuominos net būna malonios, bet kai moteriai tenka nuolat klausyti nesibaigiančius kaltinimus ir kentėti pykčio priepuolius dėl smulkmenų, malonumo nebelieka.

Kaip susidoroti su vyro pavydu be pagrindo?

Visų pirma reikėtų pasvarstyti, kas skatina vyrą tapti pavyduoliu. Psichoterapeutai ir šeimos psichologai nurodo kelias priežastis.

Pirmoji, anot jų, tai nuolatinis stresas. Nors vyrai ir stiprioji lytis, jų psichika kaip ir moterų smarkiai veikiama išorinių veiksnių. Nuolat slopinant savo emocijas, neleidžiant joms išsilieti, pykčių pliūpsnių tikimybė padidėja. Nemalonumai darbe, vadovybės spaudimas, būtinybė būti geriausiu, nepalankūs kitų sutuoktinių neištikimybės pavyzdžiai, su kuriais dažnai susiduriame ir gyvenime, ir kine – tai tik maža dalis veiksnių, nulemiančių liguistą pavydo pasireiškimą.

Antroji vyrų pavydo priežastis gali būti psichologiniai sutrikimai po išgyventos dvasinės traumos vaikystėje ar jaunystėje. Galbūt jūsų vyrą pametė pirmoji meilė ir perėjo pas jo geriausią draugą arba jo motina paliko šeimą ir ištekėjo už kito.

Sužinoti tiksliai, iš kur kyla audringas vyro pavydas be atviro pokalbio su psichologu labai sunku. Tačiau yra keletas universalių metodų, kaip elgtis kilus pavydo scenoms, kad sušvelnintumėte situaciją.

Ką daryti, jei vyras pavydus?

· Pasistenkite nereaguoti audringai į jo pavydo priepuolius. Jokiu būdu nesiteisinkite. Tai tik patvirtins jūsų kaltę jo akyse. Išsaugokite savitvardą. Kai partneris atvės, paaiškinkite jam, kad į pavydą žiūrite neigiamai ir laikote jį nepasitikėjimo įrodymu. O meilė grindžiama abipusiu pasitikėjimu. Jis turi tai įsidėmėti.

· Pasikalbėkite su vyru, kai jis bus gerai nusiteikęs, apie tai, ką jaučiate jam, kaip jį mylite ir kokios juokingos ir nesąmoningos jo pavydo priekabės. Veikiausiai tokių pokalbių prireiks ne vieno, kol partneris pasijus ramus ir daugiau nebevaidins pavydaus Otelo.

· Jei vyras nuolat kelia pavydo scenas ir negali kontroliuoti savo jausmų, bet norėtų išmokti su tuo susidoroti, pasiūlykite sugalvoti jam signalinį žodį, kurį galėtumėte ištarti kritiniu momentu. Šis žodis turi reikšti, kad jūsų partneris perlenkia lazdą, jam būtina tučtuojau nusiraminti.

· Susidoroti su vyro pavydu galima per jo vyrišką ego. Paaiškinkite savo partneriui, kad audringos emocijos neigiamai paveiks jo sveikatą, sustiprinkite savo žodžius straipsniais iš žurnalų. Galbūt susirūpinimas sveikata ir savijauta nuramins pavyduolį.

· Vyrai dažnai rengia pavydo scenas dėl nepasitikėjimo savimi. Jeigu jūsų partneris priklauso šiai kategorijai, jūsų užduotis bet kokia kaina sustiprinti jo vertės pojūtį. Tik nepersistenkite, nes priešingai grupei priklauso despotai, laikantys moterį savo nuosavybe. Su tokiais reikia elgtis kitaip.

· Pavydus despotas turi būti pastatytas į vietą. Parodykite jam, kad esate asmenybė ir turite savų interesų. Tik nežaiskite žaidimo „Kas geresnis?“. Partneris turi suprasti, kad jūsų laimėjimai ir sėkmė – pliusai jam, juk jis gali jumis didžiuotis.

· Jei vyras tikintis, priminkite jam, kad pavydas – nuodėmingas jausmas, meilės priešingybė ir kad bažnyčia jo netoleruoja.

Jeigu nė vienas minėtų būdų nepadeda, lieka kreiptis į šeimos psichologą arba nutraukti tokius santykius.



Paskelbta: 2013.05.21