Dabarprisijungę:
28 48
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

10 sunkių santykių momentų, su kuriais susiduria kiekviena pora

1. Dideli barniai dėl nieko

Yra keletas rimtų temų, kurios sukelia daugiausia pykčių: seksas, pinigai ir vaikai, tačiau tai aptarsime vėliau. Neretai žmonės pykstasi ir dėl smulkmenų. „Santuoka – tai žaibolaidis, absorbuojantis stresą tiek iš praeities, tiek iš dabarties, – sakė psichologė Harriet Lerner savo knygoje „Santuokos taisyklės: Vadovėlis poroms ir vedusiems“. – Kai stresas užvaldo žmonės, net stipriausia pora gali atrodyti kaip turinti rimtų problemų.“ Lernes pabrėžia, kad ginčas dėl nieko, pavyzdžiui, dėl netinkamai panaudoto pomidorams pjaustyti skirto peilio, gali virsti lemtingu. Norint nusiraminti, turėtumėte giliai įkvėpti ir prieš šaukiant pagalvoti ar tikrai peilis yra problema. O, jei nesusivaldėte, atsiprašykite ir paaiškinkite, kas jums iš tiesų neduoda ramybės. Tai padės išvengti didesnių problemų.

2. Finansinės problemos

Nesvarbu tikite ar ne, kad pinigai – velnio sumanymas, tačiau būtent finansinės problemos yra vienas didžiausių sunkumų, su kuriais susiduria poros. „Mes susituokėme labai jauni ir dėl to esame laimingi, tačiau turėjome sunkumų tvarkantis su finansais, nes buvome pasiėmę paskolas skirtas studentams ,tad turėjome ieškotis darbų, kad jas išsimokėtume, – teigė 27 m. Chelsea iš Suomijos. – Tiesą pasakius, mūsų didžiausias tikslas buvo nusipirkti bendrus namus. Tai mums padėjo susilaikyti nuo ne taip reikalingų pirkinių, pavyzdžiui, naujos mašinos. Buvo sunku, bet dabar galime džiaugtis namais ir gyvenimu drauge.“

3. Įsiliejimas į vienas kito šeimas

Susipažįstate su tėvais, tada jūsų tėvai susipažįsta su išrinktojo tėvais ir vestuvės praeina sklandžiai. Tai nėra taip paprasta. Net, jei atrodo, kad viskas pavyko gerai, iškyla tam tikrų sunkumų. Lerner sako, jog poros susiduria su šeimų susijungimo problemomis, pavyzdžiui, kaip dažnai jus aplankys giminės, kada jūs jas lankysite. „Jei tikrai norite praleisti laika su kažkuo, jūs dar kartą turėtumėte apsvarstyti, ar tikrai jums reikia šeimos ir vaikų“, – juokavo 35 m. Kelli S. Šias problemas galite sumažinti, jei kalbėsitės su partneriu ir nustatysite ribas, susitarsite, kur praleisite šventes ir aptarsite kitus, sunkumų keliančius klausimus.

4. Kūdikio auginimas

Nors ir esate laimingi ir džiaugiatės nauju šeimos nariu, šis periodas, kuomet reikia priprasti prie kiek kitokio gyvenimo nei įprastai, gali kelti problemų. Juk kartais taip sunku nutarti, kas eis nuraminti vaiką, kai jis verks. „Kad ir kokia didelė laimė auginti vaiką, tačiau tai viena iš sunkiausių patirčių gyvenime, – teigė 31 m. Erin B. iš Kalifornijos. – Miego trūkumas ir bandymas viską spėti padaryti laiku, bei noras, jog ir sutuoktinis padėtų, tai kartais priveda prie pykčių.“ Tačiau gera žinia yra ta, kad greičiau ar vėliau jūs turėsite progą išsimiegoti, o kol kas svarbiausia, ką turite padaryti, tai išsiaiškinti kas už ką atsakingas. Bloga žinia, jog tikriausiai dar pat turėsite atsistoti ir nueiti pakeisti mažyliui sauskelnes.

5. Kai vaikai užauga

Kai vaikai užauga ir gali patys apsirengti, nusiprausti, atrodo, tai turėtų būti laikas, kai santykiai grįžta į vietas. Deja, nebūtinai. Dabar reikės priimti dar sunkesnius sprendimus. „Mano vyras yra įsitikinęs, kad su vaikais reikia kalbėtis apie viską atvirai, o aš manau, kad nuo kai kuriuos dalykus galima ir nutylėti. Dabar mano šešiametis paniškai bijo kalėjimo, nes vyras papasakojo jam apie elektrinę kėdę“, – teigė Andrėja iš Pitsburgo. Todėl turėtumėte drauge nutarti, ką sakote, jokias vertybes akcentuojate. „Mes niekada nemeluojame vaikams, tačiau kai kurių dalykų jiems nereikia sakyti iki tam tikro amžiaus“, – pridėjo moteris.

6. Aistros atšalimas

Galbūt turite tam tikrų problemų nesusijusių su santuoka, o galbūt dingo aistra. Pasitaiko įvairių priežasčių, kodėl santuokoje ne vienerius metus gyvenančios poros pastebi, jog jausmai atšąla ir vis daugiau laiko lovoje praleidžia miegodami. Kai pradedama galvoti „Seksas, kas tai?“, tuomet pradeda trūkti intymumo ir artumo. „Buvo laikas, kai seksas visiškai manęs nejaudino ir jaučiausi prastai, ne todėl, kad mėgau seksą, bet todėl, kad pasiilgau artumo, – prisiminė 34 m. Kleirė iš Niujorko. – Galiausiai išsiaiškinau, kad mano lytinis potraukis buvo dingęs dėl vartojamų antidepresantų. Apsilankiusi pas gydytoją kartu radome sprendimą, nekenkiantį mano seksualiniam gyvenimui. Dabar aš dar labiau dievinu seksą.“ Gal jums per mažai miego, turite sveikatos ar emocinių problemų, stokitės ant kojų, pašalinkite trukdžius ir vėl gyvenkite aktyvų seksualinį gyvenimą.

7. Kai reikia priimti svarbius sprendimus

Kartais dviese sunku nutarti ar verta priimti pasiūlymą dėl naujo darbo, ar gimdyti dar vieną vaiką ir dėl kitų panašių dalykų. Netgi mažiau gyvenimą keičiantys sprendimai, tokie kaip interjero pertvarkymas, gali sukelti didelį stresą santykiuose. „ Vieną kartą aš slėpiausi nuo savo vyro namų apyvokos daiktų parduotuvėje vien todėl, kad jis supykdė. O mano geriausia draugė išėjo iš parduotuvės verkdama, taip pat dėl konflikto su savo vyru“, – teigia 34 m. Lara. Prieš priimant svarbius sprendimus pasistenkite sudaryti pliusų ir minusų sąrašą, o tada jį drauge su partneriu aptarkite. O priimdami mažesnius sprendimus visada stenkitės surasti kompromisą prieš tai, kol atsiduriate viešoje vietoje. Jei nepavyksta susitarti, palaukite kol grįšite namo ir galėsite ramiai, be svetimų akių pasikalbėti.

8. Emocinė krizė

Lygiai taip pat kaip atsibosta kiekvieną dieną valgyti net ir mėgstamiausias salotas, taip ir gali santykiuose būti laikotarpis, kuomet nesijausite emociškai susijusi su savo partneriu. Metams bėgant vaikai, darbai ir visi kiti įsipareigojimai užima vis daugiau laiko ir nors jums atrodo, kad jūsų santykiai išliks stiprūs, jie gali nukentėti. Tačiau yra ir šviesioji pusė, įveikus sunkumus santykiai tik sustiprėja. „Mes su vyru perėjome sunkų laikotarpį, kai stengėmės kuo mažiau laiko praleisti drauge“, – prisipažino 41 m. Debė. – Vienu vizito pas psichologą metu mes supratome, jog turime elgtis kitaip. Dabar mes stengiamės kuo daugiau laiko praleisti drauge. Kartais tiesiog susiglaudę sėdime ant sofos ir liečiame vienas kitą, taip labiau palaikome emocinį ir fizinį ryšį, nei tiesiog būdami viename kambaryje.“

9. Didelės nelaimės

Žinome, kiek pykčių gali atnešti paprastos kasdienės problemos, tačiau taip pat santykius gali ištikti didesni išbandymai – neištikimybė, darbo praradimas, sunki liga ir t. t... Galbūt jūsų mama netikėtai miršta, arba vyrui nustatomas diabetas. Tokie įvykiai labai sukrečia ir gali ilgam paveikti santykius.

Sunkumus įveikti padės žinojimas, jog nesate viena. „Reikia suprasti, kad sunkūs laikotarpiai yra normalūs net idealių porų santykiuose“, – sakė Lerner.

10. Branda

Nors dar nesate seni, tačiau jūsų patrakusios jaunystės dienos vis tolsta ir tolsta. Atsiranda nostalgija prisiminus nerūpestingą flirtą ir naujų santykių pradžios jaudulį ar baimę ir nežinią prieš pirmą dieną naujame darbe. Tokie prisiminimai gali jus priversti susimąstyti, jog senstant niekas nesikeičia ir gyvenime įsitvirtina stagnacija. „Kai mano dukra buvo vos kelių mėnesių amžiaus aš priekaištaudavau vyrui dėl visko, – prisiminė 42 m. Eimi. – Aš negalėjau grįžti į praeitį ir vėl būti nerūpestinga dvidešimtmetė, todėl pradėjau imtis naujos veiklos. Įsteigiau knygų klubą sau ir savo draugėms. Jaučiausi atsinaujinusi ir laiminga.“ Vidurio amžiaus krizė yra normalu, tačiau jūs turite įveikti sunkumus. Vietoj to, kad išlietumėte neigiamas emocijas, geriau imkitės naujos veiklos ir tai suteiks energijos ir jėgų sutvarkyti santykius.

alfa.lt

Paskelbta: 2013.03.22