Dabarprisijungę:
270 278
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Kaip kovoti su neryžtingumu

Ar jums pažįstamos frazės „Hmm... Aš nežinau... Nesiryžtu... Nesu tikras...“? Greičiausiai taip, nes daug kas kartkartėmis nesugeba apsispręsti ir pasiryžti. Jei nebūsite atsargūs, neryžtingumas gali išaugti į varginančią problemą, kuri vis didės.

 Neryžtingumas dažnai kyla iš nepasitikėjimo savimi ir polinkio nervintis dėl galimų problemų. Kad įveiktume neryžtingumą, reikia išmokti pasikliauti savo intuicija ir prisiminti, jog kartais svarbiau ne tai, ką mes darome, o kaip darome.

Abu variantai nėra blogi

Kartais mums atrodo, kad teisingas sprendimas – tai gyvenimo ir mirties klausimas. Mes manome, kad vienas iš pasirinkimo variantų turi būti teisingas, o kitas – būtinai klaidingas. Dažniausiai taip manydami klystame. Svarbu, kaip pasirinksime ir kaip veiksime. Tarkime, jums reikia pasirinkti, kur nueiti vakare. Kol jūs nusiteikę teigiamai, kad ir kur praleisite vakarą, visur bus linksma. Jeigu jaudinsitės dėl priimto sprendimo teisingumo, vakaras nebus malonus, nei jei būsite pasirinkę geriausią variantą.

Stiprinkite pasitikėjimą savimi

Neryžtingumas dažnai kyla todėl, kad jums trūksta pasitikėjimo savimi arba abejojate savo sugebėjimais. Pavyzdžiui, norite prisijungti prie sporto komandos, bet nesate tikri, kad žaidžiate pakankamai gerai. Pradedate vidujai ginčytis su savimi, ar verta rizikuoti. Tokioje situacijoje nereikėtų jaudintis dėl to, kad iš jūsų gali neišeiti tobulas žaidėjas. Verčiau paklausyti savo instinkto ir išbandyti savo jėgas. Iš tikrųjų prarasite kur kas mažiau, nei sako protas. Jei ignoruosite savo beprasmišką jaudinimąsi, bus kur kas lengviau žengti ryžtingą žingsnį.

Nesijaudinkite dėl to, kad kiti tikisi iš jūsų visai kitokio poelgio. Nesukite sau galvos. Apie tai, ką kiti žmonės gali pamanyti apie jūsų poelgį. Visiems vis tiek neįtiksite. Mes dažnai atsiduriame tokioje situacijoje, kai intuicija sako mums, kaip pasielgti teisingai, bet pradedame jaudintis dėl kitų nuomonės ir nesiryžtame priimti sprendimo. Galima išklausyti visus patarimus, bet jeigu jaučiate, kad jūsų sprendimas teisingas, pasielkite savaip. Tai jūsų gyvenimas, o ne jų.

Pasikalbėkite su draugu

Pasitaiko, kad neryžtingumas vis didėja ir sprendimo priimti niekaip nepavyksta. Šiuo atveju naudinga pasikalbėti su artimu draugu. Neprašykite jo priimti sprendimo už jus ir net neklauskite jo patarimo. Vietoj to smulkiai nupasakokite situaciją. Kai apžvelgsite ją iš visų kampų, taps lengviau pačiam apsispręsti.

Įsitikinkite, kad jūsų motyvai tyri

Jeigu nepavyksta apsispręsti, susimąstykite apie savo motyvus. Kartais mes norime priimti egoistinį sprendimą, tačiau sąžinė sulaiko mus ir dėl to atsiranda neryžtingumas. Tokiomis aplinkybėmis, nusileidę savo egoistiniams troškimams, mes tikriausiai vėliau turėtume gailėtis dėl savo sprendimo.

Nusistatykite prioritetus

Gyvenime visada pasitaiko dalykų, kuriems neužtenka laiko. Mes negalime padaryti visko iškart ir net neverta stengtis. Reikia aiškiai nusistatyti savo prioritetus: šeima, vidinis pasaulis,sportas ir kas tik norite. Kai negalite apsispręsti, prisiminkite savo prioritetus. Tarkime, viršininkas nori, kad jūs dirbtumėte viršvalandžius. Papildomi pinigai visada praverčia, bet jeigu jūsų svarbiausias prioritetas – šeima, reikia iškart pasakyti „ne“. Jūs juk nesitikite, kad visą laiką skirdami karjerai sugebėsite parodyti savo šeimai pakankamai dėmesio.

Kas nerizikuoja, tas nelaimi

Kartais mes tampame neryžtingi dėl to, kad mūsų smegenys nuolat jaudinasi dėl potencialių problemų. Užuot būgštavę dėl problemų, kurių dar nėra, tik gali būti, verčiau susimąstykite apie galimą naudą. Susikoncentruokite į tai, kiek gero slypi jūsų sprendime ir priimkite jį. Kai vėl pasitaikys naujos galimybės, nepraleiskite jų.

Parengė Gražina Vasiliauskienė

alfa.lt

Paskelbta: 2012.01.18