Dabarprisijungę:
222 242
  Pažintys Paieška Forumas Pokalbiai SMS pažintys Pramogos

Kokia pora jūs esate?

Kiekvienos poros santykius galima priskirti tam tikram tipui. Psichologai teigia, jog vyras ir moteris nesąmoningai pasirenka vaidmenis, kuriuos atlieka per visą savo bendrą gyvenimą.

Kiekvienos poros santykiai yra skirtingi ir unikalūs. Mes visi juk esame individai ir visiškai nukopijuoti ankstesnių santykių su kitu partneriu mums nepavyksta. Vis dėlto mes dažniausiai elgiamės pagal tam tikrą mūsų nusistatytą elgsenos programą, nors to ir nesuvokiame.

Vieni sutuoktiniai vaidijasi dažniau už kitus ir net susimuša. Kiti pabrėžtinai demonstruoja „geras manieras“. Vienas partneris atlieka pataikautojo vaidmenį, kitas trokšta būti lepinamas.

Dienraštis „Daily Mail“ cituoja porų santykių eksperto Valo Sampsono žodžius: „Sudarydami naują santuoką, manome, kad atsivertėme tuščią lapą. Iš tikrųjų mūsų santykiai būna iš anksto užprogramuoti nuo pat vaikystės.“ Mes negalime elgtis kitaip, nei elgėsi mūsų tėvai, ir perimame tai, kas vyko mūsų šeimose. Jei vyro tėvas gerbė motiną, galima tikėtis, kad ir jis gerbs savo moterį. “

Šeimos ekspertai išskyrė šešis skirtingus porų tipus. Psichologai mano, jog savianalizė šiuo atžvilgiu prasminga. Žinodami kokiam poros tipui priklausome, galėsime geriau suprasti savo ir partnerio poreikius. Tai bus laimingos santuokos raktas

Kaip šuo su kate

Turbūt kiekvienam iš mūsų teko bent sykį stebėti pažįstamus, kurie „draskosi“ kaip šuo su kate. Kodėl jie neišsiskiria? Toks klausimas visada kyla stebėtojui iš šalies. Šiai porai reikia barnių kaip oro. Gaidžiams peštukams tuo metu visai nerūpi, ar jie yra viešoje vietoje, ar vieni namuose tarp keturių sienų.

„Apsižodžiavimas“ jiems yra neatskiriama jų ryšio ir meilės dalis. Jiems patinka ritminga aršios kovos ir susitaikymų kaita. Susitaikymai dažnai būna jausmingi ir baigiasi seksu.

Tokie santykiai gali virsti pragaru, jei vienas partneris nuklys į šalį ar padarys ką nors, kas pakirstų kito pasitikėjimą. Tada nesantaika baigsis skyrybomis.

Medžiotojas ir grobis

Šiuo atveju pora žaidžia savotišką artimumo ir distancijos žaidimą. Vienas partneris „persekioja“ kitą, kad pelnytų jo dėmesį ir palankumą.

„Vienas elgiasi taip, tarytum jis nieko nežinotų, kitas mėgaujasi medžioklės azartu,“ – aiškina porų santykių ekspertė Susan Quilliam. Dažnai abu partneriai pasikeičia „medžiotojo“ ir „grobio“ rolėmis. Vos tik vienas pajunta, kad kito susidomėjimas juo nusilpo, įvyksta vaidmenų pasikeitimas.

Žaisdami jaudinantį medžiotojo ir grobio žaidimą jie sugeba prisirišti vienas prie kito.

Tėvas (arba motina) ir vaikas

Tokius santykius suformuoja perdėta tėvų globa ir popinimas vaikystėje. Suaugęs partneris ne tik savo vaikųklausia, ar jie prieš išeidami iš namų užsuko į tualetą, liepia apsirengti šiltesnę striukę, bet ir sutuoktinio.

Dažnai tokie santykiai išryškėja tada, kai pora susilaukia vaiko arba kai vienas partnerių ilgą laiką jautėsi labai „pažeidžiamas“, pavyzdžiui, dėl ligos ar darbo praradimo.

Tėvo ar motinos vaidmenį atliekantį partnerį traukia kitas, nes jam atrodo, jog rūpindamasis „silpnesniu“ žmogumi atrado savo gyvenimo prasmę. Vaikiškajam partneriui paprastai trūksta pasitikėjimo savimi.

Ir sėkmingą karjerą padarę žmonės gali imtis vaiko vaidmens, nes jie trokšta poilsio nuo įtampos darbe. Neretai stambios įmonės bosas veda namų šeimininkę ir leidžia jai vadovauti namuose. Kartais popinantis partneris pasijunta engiamas, nes savo tėvų namuose būdavo ne tik globojamas, bet ir kontroliuojamas.

Žvaigždė ir fanas

Šios poros santykiuose vyrauja juoda ir balta spalvos. Vienas asmuo dedasi perdėtai geras, viskas jame nuostabu, o kitas jį garbina.

Abiems partneriams gali vienodai gerai sektis darbe, bet vienas imasi fano rolės, kad stiprintų antrojo pasitikėjimą savimi. Kita priežastis: garbinamasis specialiai laiko savo „gerbėją“ jo vaidmenyje, įteigdamas jam, kad jis yra menkesnis ir niekada nesuras kito žmogaus, kuris jį taip mylėtų. Ekspertai pranašauja, kad tokios poros ateitis nebus laiminga. Tikėtina, jog žvaigždė užmegs trumpalaikių ryšių su kitais fanais. Kai žvaigždė pajunta, kad vienas fanas ją garbina nepakankamai, ji metasi prie kito.

Geriausi draugai

Ši pora, regis, dalinasi viskuo: nuo požiūrių į įvairius dalykus, laisvalaikio pomėgių iki aprangos stiliaus.

„Čia mes susiduriame su dviem individais, randančiais daug panašumų . Tai juos veikia raminamai“, – sako Susan Quilliam. Paprastai toks elgesio tipas pasitaiko naujuose santykiuose arba kai partneriams iš tiesų trūksta pasitikėjimo savimi. Dažnai jie laikomi geriausiais draugais, pasižyminčiais pastovumu ir uždarumu.

Vis dėlto sutelkę dėmesį į save jiedu atsiriboja nuo likusio pasaulio – nuo draugų, kartais net nuo savo vaikų. Ir seksualinis poros gyvenimas nukenčia, nes jiems trūksta lemiamos kibirkšties, kuri sukelia aistrą. Šie partneriai ir be sekso, kuris kitiems reikalingas kaip meilės patvirtinimas, suteikia vienas kitam artimos ir saugios partnerystės jausmą.

Suaugusieji

Čia turime funkcionuojantį dviejų brandžių žmonių ryšį. Jie nesijaudina dėl savo skirtingumų ir yra nenusiteikę konfliktuoti. Abu partneriai protingi ir tolerantiški kito nuomonei.

Regis, ideali pora, bet taip nėra. Tai nėra didelių jausmų sąjunga. Spontaniškumo ir iššūkių čia nebūna. Su savo tamsiąja puse partneriams netenka konfrontuoti, todėl jų santykiuose trūksta ugnies.

alfa.lt

Paskelbta: 2011.08.24